تا حالا به این موضوع فکر کرده‌اید که طلا و جواهرات کارکرده‌ای که توسط شما فروخته می‌شوند، چه سرنوشتی پیدا می‌کنند؟ بخش عمده طلا و جواهرات فروخته‌شده در بازار طلای کارکرده، ذوب می‌شود. طلای مذابی که از این فرآیند به دست می‌آید، به سه شکل مورد استفاده قرار می‌گیرد.

بخشی از طلای مذاب دوباره در قالب‌های مختلفی ریخته شده و به شکل النگو، انگشتر، دستبد، گوشواره و هر زیورآلات دیگری درمی‌آید. بخش دیگری از آن به شکل سکه‌طلا قالب‌گیری می‌شود. و اما بخش عمده‌ای از آن نیز، به صورت شمش یا مفتول طلا در می‌آید.

اگر شما هم واژه طلای آب‌شده را به وفور شنیده‌اید، فکر نکنید که منظور طلایی به صورت مایع است! این شمش‌ها یا مقاطع طلا که حاصل ذوب کردن طلاهای کارکرده هستند، همان طلای آب‌شده‌ای می‌باشند که مردم از آن حرف می‌زنند.

مشخصات طلای آب شده که باید بدانید

طلای آب‌شده به صورت مفتول‌های کوچک و بزرگی ساخته می‌شود، که سبک‌ترین آنها ده گرم وزن دارد. این مفتول‌ها لزوماً زردرنگ نیستند. در بافت طلای آب‌شده آلیاژهای دیگری وجود دارد، که موجب تغییر رنگ آن می‌شود.

همچنین عیار طلای آب‌شده به طور معمول ۱۸ یا ۷۵۰ تخمین زده می‌شود. اما در بعضی مواقع بسته به درصد و نوع آلیاژهایی که در بافت آن وجود دارد، از عیار طلای آب‌شده کم می‌شود.

نکته دیگری که باید بدانید این است که، وزن و عیار مفتول طلای آب‌شده بر روی آن ثبت می‌شود. وزن به گرم و تا دو رقم اعشار محاسبه شده و عیار نیز معمولاً هفتصد و پنجاه ارزیابی می‌شود.

انواع طلای آب شده

طلای آب‌شده‌ای که به صورت شمش یا مفتول درآمده، انواع مختلفی دارد. مرغوب‌ترین نوع آن شمش طلاست که باارز‌تریشنان نیز محسوب می‌شود. شمش طلا در کارخانه‌های پیشرفته و مجهز ساخته می‌شود. این مقاطع طلا درجه خلوص بالایی داشته و دارای عیار ۱۸ هستند. سایز و شکل شمش طلا کاملاً استاندارد بوده و نشان کارخانه سازنده آن بر رویش حک شده‌است.

اما طلای آب‌شده‌ای که حرفش همه جا هست، در واقع مفتول‌هایی هستند که در ابعاد و اندازه‌های مختلف ساخته می‌شوند. این مفتول‌ها حاصل ذوب شدن انواع طلای شکسته و کهنه‌ای است که امثال من و شما به طلافروشان می‌فروشیم.

مشتری طلای آب شده‌ای که به صورت مفتول و در اندازه‌های مختلف ساخته‌ می‌شود، کسانی هستند که قصد دارند از آن به عنوان سرمایه استفاده کنند. چراکه این نوع طلا به هیچ‌عنوان جنبه زینتی ندارد.

اما اگر فکر می‌کنید با خرید طلای آب‌شده، دست به یک اقدام اقتصادی و هوشمندانه زده‌اید، سخت در اشتباهید. چراکه امکان تقلب در فروش طلای آب‌شده بسیار زیاد است.

در واقع مفتول طلایی که شما خریداری می‌کنید، می‌تواند دارای آلیاژهای مختلفی باشد که هیچ شباهتی به طلا ندارند. البته در فرآیند تولید شمش طلا و یا انواع جواهرات و زیورآلات طلا نیز اضافه کردن آلیاژهای مختلفی به عنصر طلا امر متداولی است. اما در مورد طلای آب‌شده، موضوع کاملاً فرق دارد.

برای اینکه از درستی اقدام خود در جهت خرید طلای آب‌شده اطمینان کسب کنید، موارد زیر را مد نظر داشته‌باشید:

  • اطلاعات خود را در مورد قیمت طلا، طلای کارکرده، طلای آب‌شده و خرید و فروش طلا بالا ببرید. هر چه اطلاعات شما در این زمینه بیشتر باشد، امکان اینکه فریب خورده و دچار ضرر و زیان مالی شوید نیز، کمتر می‌شود.
  • به هیچ عنوان طلای آب‌شده را از طلافروشی ناشناخته یا نامعتبر تهیه نکنید. در این زمینه فقط و فقط به طلافروشانی که سال‌ها است در این زمینه کار می‌کنند یا یک معرف معتبر دارند، اطمینان کنید.
  • به مشخصاتی که بر روی طلای آب‌شده وجود دارد دقت کنید. این مشخصات که عبارتند از وزن طلا، عیار و نام کارگاه سازنده، می‌تواند به شما در تشخیص ارزش واقعی آن کمک کند؛

محاسبه قیمت طلای آب شده

بر روی هر مفتول طلای آب‌شده دو عدد به صورت کسر نوشته شده‌است. عدد بالای خط کسری وزن مفتول طلای آب‌شده به گرم است و عدد زیر آن، عیار یا درصد خلوص آن است.

برای محاسبه قیمت طلای آب‌شده، عدد بالای کسر یا گرم طلا را در قیمت روز طلای خام به گرم ضرب می‌کنند. پس از آن نوبت به اضافه کردن درصدی می‌رسد که به عنوان دستمزد سازنده یا فروشنده از آن یاد می‌شود. در محاسبه قیمت طلای آب‌شده، درصد سود فروشنده برای طلای آب‌شده 2.5 درصد است. به این ترتیب عددی که از ضرب «وزن طلا به گرم» در «قیمت روز طلا به گرم» حاصل شد، ضرب در دو نیم درصد می‌شود. عدد به دست آمده قیمتی است که برای مفتول طلای آب‌شده در نظر گرفته می‌شود.

البته مسئله‌ای که اینجا باید مطرح شود این است که، در بعضی از طلافروشی‌ها قیمت طلای آب‌شده به شکل دیگری محاسبه می‌شود. برای مثال ممکن است در شهر تهران یک طلافروشی به ازای هر گرم طلای آب‌شده، بیست هزار تومان دستمزد بگیرد. و یا یک طلافروشی در خوزستان برای هر گرم طلای آب‌شده، ده هزار تومن کارمزد یا سود فروش درخواست کند.

در این صورت قیمت طلای آب‌شده برابر است با «وزن مفتول طلا به گرم، ضرب در قیمت روز طلا به گرم» به اضافه «مبلغ سود فروش، ضرب در وزن مفتول طلا به گرم»